Dobrodošli

LOGOTIP

Osnovna šola Muta, 
oddelki osnovne šole s prilagojenim programom
Gasilska ulica 4
2366 Muta

TELEFON: 02 887 95 42

URADNE URE V TAJNIŠTVU

Vsak dan od 7.30 do 8.30 in od

12.30 do 13.30

v petek od 7.30 do 8.30

Na obisku v muzeju na Muti

V petek, 12. 5. 2023 smo učenci OŠPP obiskali kovaško-livarski muzej na Muti. Prijazno nas je sprejela gospa županja občine Muta Angelca Mrak. Po uvodnem pozdravu smo si ogledali muzej. Z velikim zanimanjem smo si ogledali bogato zbirko kovaško-livarskega muzeja.
Najbolj nas je pritegnil gasilski del zbirke. Občudovali smo veliko gasilsko vozilo z lestvijo, razne vodne črpalke in gasilske uniforme.
Po ogledu muzeja je sledil še ogled občine Muta. Zelo lepo so nam predstavili delovanje občine Mute. Ogledali smo si tudi novo večnamensko dvorano namenjeno različnim kulturnim prireditvam. Na koncu smo odšli še v sejno sobo, kjer potekajo seje občinskega sveta.

Mateja Mazgan

Obisk zdravnika in reševalcev

V četrtek, 11. 5. 2023 nas je obiskal zdravnik Matija v spremstvu dveh reševalcev. Pokazali so nam vso opremo. Prikazali so reševanje ponesrečene osebe. Ogledali smo si tudi reševalno vozilo, preizkusili sirene in se skupaj z reševalcem popeljali po Muti. Nad obiskom smo bili
navdušeni.

Učenka Neža Pogorevčnik

Tekmovanje »Računanje je igra 2023«

Tudi letos je v soboto, 15. 4. 2023, na Jesenicah potekalo državno matematično tekmovanje »Računanje je igra«. Tekmovanja sta se udeležila tudi učenca naše šole, Lin Kotnik, 4. razred in Max Lisica, 8. razred, skupaj z mentoricama. Letos se je državnega tekmovanja udeležilo kar 150 učencev od 4. do 8. razreda iz 38 slovenskih osnovnih šol, ki izvajajo prilagojene programe z nižjim izobrazbenim standardom. Učenca naše šole sta se super odrezala, v svojih kategorijah sta zasedla 10. (Lin Kotnik) in 9. mesto (Max Lisica). Organizatorji so lepo poskrbeli tako za kulturni program, kot tudi za jedačo in pijačo. Preživeli smo zelo lep dan na Gorenjskem.

Mentorici Tanja Štefl in Saša Hren

Tekmovanje “Mladih tehnikov 2023”

Učenci osnovne šole s prilagojenim programom so se udeležili tekmovanja Mladih tehnikov, ki poteka na dveh nivojih. Najprej se učenci pomerijo na regijskem tekmovanju, kjer se uvrstita na državno tekmovanje le prva dva učenca v posamezni kategoriji.

Regijsko tekmovanje za naše območje je letos potekalo na OŠ Glazija v Celju, kjer so se učenci soočili z različnimi nalogami s področja obdelave tekstila, papirja, lesa in kovine. S pomočjo zbirke Lego so sestavljali različne konstrukcije.

Učenci so na tekmovanju morali pokazati natančnost, potrpežljivost, ustvarjalnost in iznajdljivost, da so lahko ustvarili zahtevan izdelek. Vsi udeleženci, Nina, Klemen in Ožbej, so se pri nalogah izkazali, učenki Nini se je z odličnim drugim mestom v svoji kategoriji uspelo uvrstiti na državno tekmovanje.

Vsem učencem iskreno čestitamo.
                                                                                                                                     Tončka Merčnik in dr. Tine Pajk

NATEČAJ »NARAVNE IN DRUGE NESREČE – POMOČ POTREBUJEMO VSI«

Uprava RS za zaščito in reševanje, Izpostava Slovenj Gradec, je v šolskem letu 2022/2023, organizirala regijski natečaj za najboljša likovna in literarna dela ter filme na temo »Naravne in druge nesreče – Pomoč potrebujemo vsi«. V Koroški regiji je na natečaju sodelovalo 251 avtorjev z 208 izdelki in 46 mentorjev.
Letos je zaključna prireditev s podelitvijo nagrad nagrajencem s kratkim kulturnim programom ter predstavitvijo PGD Dravograd  potekala 12. aprila 2023 v prostorih telovadnice Osnovne šole Neznanih talcev Dravograd. Med nagrajenci so bili tudi trije učenci OŠŠP (Lin Kotnik, Nina Barbara Juhart, Ožbej Mršak).

Za aktivno šolo na področju izvajanja programa aktivnosti informiranja, izobraževanja in usposabljanja otrok je bila v šolskem letu 2022/2023  izbrana Osnovna šola Neznanih talcev Dravograd.
Za aktivni vrtec pa je bil izbran Vrtec pri Osnovni šoli Muta.

Mateja Mazgan

Družinska vzgoja in zasloni z roko v roki

Dragi starši in učenci!

Hvala vsem, ki ste se udeležili našega prvega predavanja Družinska vzgoja in zasloni z roko v roki v tem šolskem letu v okviru Šole za starše. Kot smo obljubile na predavanju vam pripenjamo na spletno stran našo predstavitev ter v njej vse povezave do pomoči in dodatnih informacij o varni uporabi zaslonov. Vabimo tudi vse ostale, ki se žal predavanja niste morali udeležiti, da si predstavitev preberete, saj se za vsakega starša in otroka najde kakšen dober napotek kako varno in pametno uporabljati zaslone v vsakodnevnem življenju (predstavitev).

Veselimo se ponovnega srečanja z vami na nadaljnjih predavanjih Šole za starše!

Tim svetovalnih delavk OŠ Muta

»Masterchefi« pri gospodinjstvu

Na OŠPP smo pri pouku gospodinjstva izvedli »Masterchef« tekmovanje v pripravi hamburgerjev. Učenci so sami poiskali recepture za svoje hamburgerje in se pri izdelavi jedi zelo potrudili. Hamburgerje so pripravili drug za drugega in bili drug drugemu strogi, a zelo korektni sodniki. Vzdušje je bilo zelo prijetno, ustvarjalno, vse skupaj pa smo začinili še s kančkom tekmovalnosti.

Saša Hren, učiteljica

Tradicionalni slovenski zajtrk na OŠPP

Vsako leto 3. petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane. V šoli takrat pripravimo tradicionalni slovenski zajtrk (jemo kruh, maslo, med, jabolko in pijemo mleko).

 Na OŠPP se je dan začel nekoliko drugače. Skupaj z učenci smo pripravili pogrinjke in vse potrebno za zajtrk. Po zajtrku smo skuhali puding, ki smo ga kasneje okrasili s smetano in ga pojedli.  Nato smo se odpravili na Gortino. Tam smo si ogledali kmetijo Pavček. Gospod Marijan Švikart nam je predstavil dejavnost proizvodnje mleka.

Polni dobrih vtisov smo v šoli izdelali velik plakat, na katerega smo zapisali in narisali vse, kar smo se novega in lepega naučili.

                                                                                            učiteljica Mateja Mazgan

Martinovo kosilo

V petek, 11. 11. 2022 smo učenci posebnega programa pripravili martinovo pojedino, s katero smo pogostili vse učence in učitelje na
šoli. Pripravili smo pečenega piščanca, rdeče zelje in mlince. Za sladico smo pripravili polnjena jabolka.Poskrbeli smo tudi za pripravo
pogrinjkov, vsakemu učencu in učitelju pa smo podarili tudi kamenček prijaznosti.

Učiteljica Katja Tandler

Spoznavamo poklice

V četrtek, 10. 11. 2022 smo učenci posebnega programa v sklopu spoznavanja novih poklicev in dejavnosti obiskali prodajalno in servis računalnikov Stroka.si. Tam nam je gospod Tadej predstavil, kako poteka njihovo delo. Preizkusili smo se tudi v sestavljanju računalnika. Zelo veseli smo bili daril, ki smo jih prejeli. Bilo je zelo poučno. 

Učiteljica Katja Tandler

Ustvarjanje pred počitnicami

V petek, pred jesenskimi počitnicami, smo na šoli izpeljali likovno delavnico, v kateri smo izdelovali strašljive buče. Buče smo
odtiskovali, izrezovali pa smo tudi prave buče. Namen delavnice je bil ustvarjanje, medsebojna pomoč in predvsem medsebojno druženje.

Učiteljica Katja Tandler

Predstava Pikec Ježek

V torek, 8. 11. 2022 smo si učenci OŠPP skupaj s 1. triado OŠ in vrtcem ogledali lutkovno predstavo Pikec Ježek. Predstavo so si
zaslužili učenci OŠPP v lanskem šolskem letu s sodelovanjem na likovnem natečaju Naravne in druge nesreče. Predstava je govorila o
naravnih nesrečah in kako se z njimi spopasti. Bilo je zelo zanimivo, zabavno in poučno.

Učiteljica Katja Tandler

Teden otroka

Osrednja tema letošnjega Tedna otroka, ki je potekal od 3. do 9. oktobra 2022, je bila »Skupaj se imava dobro«.Tudi na OŠPP smo se odločili, da

Teden otroka obeležimo tako, da si zamenjamo vloge. Učenci so postali učitelji in obratno.

Učenci ODD 2 so postali učitelji matematike. Vsak se je mogel na učno uro pripraviti, si izdelati delovne liste, rešene naloge popraviti ter v razredu ustvariti prijetno vzdušje.

Učencem se je zamenjana vloga zdela zanimiva. Imeli smo se dobro, kar je bil tudi moto tedna.

                                                                                                                   Tanja Štefl

ŠOLSKO LETO 2022/2023 Naravoslovni dan na OŠPP – V gozd z gobarjem

Mesec oktober je mesec, ko v naših gozdovih naberemo največ gob. Prav zaradi tega  smo se odločili, da v goste povabimo gobarja, ki bi nam predstavil gobe naše Dobrave. Vabilu se je prijazno odzval go. Albin Kovač, predsednik gobarskega društva Ježek.

Nabrali smo kar nekaj gob, o katerih nam je gobar  veliko povedal že v gozdu. Seznanil nas je tudi z opremo gobarja in pravili obnašanja v gozdu. Njegova žena Marija, ki je bila tudi z nami, pa nam je zaupala recept za gobjo juho, katero smo pripravili naslednji dan.

Dan je bil zelo zanimiv, pa še vreme nam je služilo.

Tanja Štefl

Tekmovanje Mladih tehnikov

Učenci osnovne šole s prilagojenim programom so se udeležili tekmovanja Mladih tehnikov. Tekmovanje poteka na dveh nivojih, najprej
učenci sodelujejo na regijskem tekmovanju, od koder se na državno tekmovanje uvrstita učenca, ki zasedeta prvi dve mesti v posamezni kategoriji.

Na regijskem tekmovanju, ki se je letos za naše območje odvijalo na II. OŠ Žalec, so se učenci spoprijeli z različnimi nalogami s področja obdelave tekstila, papirja, lesa in kovine. S pomočjo zbirke Lego so sestavljali različne konstrukcije.

Na tekmovanju so morali pokazati natančnost, potrpežljivost, ustvarjalnost in iznajdljivost, da so lahko ustvarili zahtevan izdelek. Vsi sodelujoči Nina, Klemen, Neža in Gregor so se pri nalogah izkazali, na državno tekmovanje pa se je s 1. mestom v svoji kategoriji uvrstil učenec posebnega programa Gregor Bart.

Gregor se je 13. maja 2022 udeležil državnega tekmovanja mladih tehnikov v Ljubljani, kjer je dosegel srebrno priznanje.
Vsem učencem iskreno čestitamo.
                                                                                                                                                                              Tončka Merčnik

 

Obiskali smo Kovačijo Štruc Muta

V petek, 20. 5. 2022 smo bili učenci posebnega programa na ogledu v Kovačiji Štruc Muta. Sprejela nas je gospa Polona, ki nam je razkazala
razstavni salon z izdelki, ki jih izdelujejo v tovarni. Nato sta nas g. Damjan in g. Matej peljala po tovarni, kjer smo videli, kako ti izdelki nastajajo. Na koncu si je vsak učenec izbral orodje zase, prav tako pa so nam poklonili komplet orodja za obdelovanje šolskega vrta. Bilo je zanimivo in poučno. Kovačiji Štruc najlepša hvala za prijaznost in gostoljubje.

Katja Tandler

Urejanje šolskega vrta

Učenci posebnega programa smo se pri pouku delovne vzgoje lotili ureditve šolskega vrta. S pomočjo hišnika, učiteljev in g. Andreja smo
postavili dvignjene grede in uredili potke med gredicami. Na vrtu smo tudi že posadili sadike in posejali različna semena. Sedaj pridno zalivamo in skrbimo za naše rastline. Na svoje delo smo zelo ponosni.

Katja Tandler

 

Obisk vrtnarije Kolar

Učenci posebnega programa smo bili na ogledu Vrtnarije Kolar na Spodnji Muti. Spoznali smo poklic vrtnarja in delo v vrtnariji. Gospa Janja nam je pokazala in povedala, kaj vse pri njih sadijo in sejejo.

Vsak učenec si je sam posadil rožico, dobili pa smo tudi sadike, ki smo jih nesli v šolo in posadili na naš vrt. Bilo je zelo poučno. Še enkrat hvala. 

Katja Tandler

Ogled gasilskega doma

V torek, 10. 5. 2022, smo si ogledali gasilski dom. Gasilec Mitja nam je pokazal novi vozili in opremo, ki jo imajo gasilci. Bilo je zelo zanimivo. 

Katja Tandler

Mini olimpijada

Olimpijski komite Slovenije je v torek, 17. 5. 2022, v športni dvorani gimnazije v Slovenj Gradcu organiziral mini olimpijado za otroke s posebnimi potrebami. Udeležili smo se je tudi učenci in učitelji OŠPP.

Dogodek je bil namenjen druženju ob gibanju. Naše učence je doletela posebna čast, saj so nosili olimpijsko baklo in zastavo, učenec Rene pa je tudi slavnostno zaprisegel v imenu športnikov, kot se za olimpijske igre spodobi. 

Stanko Špegelj 

Dostopnost