Dobrodošli

LOGOTIP

Osnovna šola Muta, 
oddelki osnovne šole s prilagojenim programom
Gasilska ulica 4
2366 Muta

TELEFON: 02 887 95 42

URADNE URE V TAJNIŠTVU

Vsak dan od 7.30 do 8.30 in od

12.30 do 13.30

v petek od 7.30 do 8.30

Družinska vzgoja in zasloni z roko v roki

Dragi starši in učenci!

Hvala vsem, ki ste se udeležili našega prvega predavanja Družinska vzgoja in zasloni z roko v roki v tem šolskem letu v okviru Šole za starše. Kot smo obljubile na predavanju vam pripenjamo na spletno stran našo predstavitev ter v njej vse povezave do pomoči in dodatnih informacij o varni uporabi zaslonov. Vabimo tudi vse ostale, ki se žal predavanja niste morali udeležiti, da si predstavitev preberete, saj se za vsakega starša in otroka najde kakšen dober napotek kako varno in pametno uporabljati zaslone v vsakodnevnem življenju (predstavitev).

Veselimo se ponovnega srečanja z vami na nadaljnjih predavanjih Šole za starše!

Tim svetovalnih delavk OŠ Muta

»Masterchefi« pri gospodinjstvu

Na OŠPP smo pri pouku gospodinjstva izvedli »Masterchef« tekmovanje v pripravi hamburgerjev. Učenci so sami poiskali recepture za svoje hamburgerje in se pri izdelavi jedi zelo potrudili. Hamburgerje so pripravili drug za drugega in bili drug drugemu strogi, a zelo korektni sodniki. Vzdušje je bilo zelo prijetno, ustvarjalno, vse skupaj pa smo začinili še s kančkom tekmovalnosti.

Saša Hren, učiteljica

Tradicionalni slovenski zajtrk na OŠPP

Vsako leto 3. petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane. V šoli takrat pripravimo tradicionalni slovenski zajtrk (jemo kruh, maslo, med, jabolko in pijemo mleko).

 Na OŠPP se je dan začel nekoliko drugače. Skupaj z učenci smo pripravili pogrinjke in vse potrebno za zajtrk. Po zajtrku smo skuhali puding, ki smo ga kasneje okrasili s smetano in ga pojedli.  Nato smo se odpravili na Gortino. Tam smo si ogledali kmetijo Pavček. Gospod Marijan Švikart nam je predstavil dejavnost proizvodnje mleka.

Polni dobrih vtisov smo v šoli izdelali velik plakat, na katerega smo zapisali in narisali vse, kar smo se novega in lepega naučili.

                                                                                            učiteljica Mateja Mazgan

Martinovo kosilo

V petek, 11. 11. 2022 smo učenci posebnega programa pripravili martinovo pojedino, s katero smo pogostili vse učence in učitelje na
šoli. Pripravili smo pečenega piščanca, rdeče zelje in mlince. Za sladico smo pripravili polnjena jabolka.Poskrbeli smo tudi za pripravo
pogrinjkov, vsakemu učencu in učitelju pa smo podarili tudi kamenček prijaznosti.

Učiteljica Katja Tandler

Spoznavamo poklice

V četrtek, 10. 11. 2022 smo učenci posebnega programa v sklopu spoznavanja novih poklicev in dejavnosti obiskali prodajalno in servis računalnikov Stroka.si. Tam nam je gospod Tadej predstavil, kako poteka njihovo delo. Preizkusili smo se tudi v sestavljanju računalnika. Zelo veseli smo bili daril, ki smo jih prejeli. Bilo je zelo poučno. 

Učiteljica Katja Tandler

Ustvarjanje pred počitnicami

V petek, pred jesenskimi počitnicami, smo na šoli izpeljali likovno delavnico, v kateri smo izdelovali strašljive buče. Buče smo
odtiskovali, izrezovali pa smo tudi prave buče. Namen delavnice je bil ustvarjanje, medsebojna pomoč in predvsem medsebojno druženje.

Učiteljica Katja Tandler

Predstava Pikec Ježek

V torek, 8. 11. 2022 smo si učenci OŠPP skupaj s 1. triado OŠ in vrtcem ogledali lutkovno predstavo Pikec Ježek. Predstavo so si
zaslužili učenci OŠPP v lanskem šolskem letu s sodelovanjem na likovnem natečaju Naravne in druge nesreče. Predstava je govorila o
naravnih nesrečah in kako se z njimi spopasti. Bilo je zelo zanimivo, zabavno in poučno.

Učiteljica Katja Tandler

Teden otroka

Osrednja tema letošnjega Tedna otroka, ki je potekal od 3. do 9. oktobra 2022, je bila »Skupaj se imava dobro«.Tudi na OŠPP smo se odločili, da

Teden otroka obeležimo tako, da si zamenjamo vloge. Učenci so postali učitelji in obratno.

Učenci ODD 2 so postali učitelji matematike. Vsak se je mogel na učno uro pripraviti, si izdelati delovne liste, rešene naloge popraviti ter v razredu ustvariti prijetno vzdušje.

Učencem se je zamenjana vloga zdela zanimiva. Imeli smo se dobro, kar je bil tudi moto tedna.

                                                                                                                   Tanja Štefl

ŠOLSKO LETO 2022/2023 Naravoslovni dan na OŠPP – V gozd z gobarjem

Mesec oktober je mesec, ko v naših gozdovih naberemo največ gob. Prav zaradi tega  smo se odločili, da v goste povabimo gobarja, ki bi nam predstavil gobe naše Dobrave. Vabilu se je prijazno odzval go. Albin Kovač, predsednik gobarskega društva Ježek.

Nabrali smo kar nekaj gob, o katerih nam je gobar  veliko povedal že v gozdu. Seznanil nas je tudi z opremo gobarja in pravili obnašanja v gozdu. Njegova žena Marija, ki je bila tudi z nami, pa nam je zaupala recept za gobjo juho, katero smo pripravili naslednji dan.

Dan je bil zelo zanimiv, pa še vreme nam je služilo.

Tanja Štefl

Tekmovanje Mladih tehnikov

Učenci osnovne šole s prilagojenim programom so se udeležili tekmovanja Mladih tehnikov. Tekmovanje poteka na dveh nivojih, najprej
učenci sodelujejo na regijskem tekmovanju, od koder se na državno tekmovanje uvrstita učenca, ki zasedeta prvi dve mesti v posamezni kategoriji.

Na regijskem tekmovanju, ki se je letos za naše območje odvijalo na II. OŠ Žalec, so se učenci spoprijeli z različnimi nalogami s področja obdelave tekstila, papirja, lesa in kovine. S pomočjo zbirke Lego so sestavljali različne konstrukcije.

Na tekmovanju so morali pokazati natančnost, potrpežljivost, ustvarjalnost in iznajdljivost, da so lahko ustvarili zahtevan izdelek. Vsi sodelujoči Nina, Klemen, Neža in Gregor so se pri nalogah izkazali, na državno tekmovanje pa se je s 1. mestom v svoji kategoriji uvrstil učenec posebnega programa Gregor Bart.

Gregor se je 13. maja 2022 udeležil državnega tekmovanja mladih tehnikov v Ljubljani, kjer je dosegel srebrno priznanje.
Vsem učencem iskreno čestitamo.
                                                                                                                                                                              Tončka Merčnik

 

Obiskali smo Kovačijo Štruc Muta

V petek, 20. 5. 2022 smo bili učenci posebnega programa na ogledu v Kovačiji Štruc Muta. Sprejela nas je gospa Polona, ki nam je razkazala
razstavni salon z izdelki, ki jih izdelujejo v tovarni. Nato sta nas g. Damjan in g. Matej peljala po tovarni, kjer smo videli, kako ti izdelki nastajajo. Na koncu si je vsak učenec izbral orodje zase, prav tako pa so nam poklonili komplet orodja za obdelovanje šolskega vrta. Bilo je zanimivo in poučno. Kovačiji Štruc najlepša hvala za prijaznost in gostoljubje.

Katja Tandler

Urejanje šolskega vrta

Učenci posebnega programa smo se pri pouku delovne vzgoje lotili ureditve šolskega vrta. S pomočjo hišnika, učiteljev in g. Andreja smo
postavili dvignjene grede in uredili potke med gredicami. Na vrtu smo tudi že posadili sadike in posejali različna semena. Sedaj pridno zalivamo in skrbimo za naše rastline. Na svoje delo smo zelo ponosni.

Katja Tandler

 

Obisk vrtnarije Kolar

Učenci posebnega programa smo bili na ogledu Vrtnarije Kolar na Spodnji Muti. Spoznali smo poklic vrtnarja in delo v vrtnariji. Gospa Janja nam je pokazala in povedala, kaj vse pri njih sadijo in sejejo.

Vsak učenec si je sam posadil rožico, dobili pa smo tudi sadike, ki smo jih nesli v šolo in posadili na naš vrt. Bilo je zelo poučno. Še enkrat hvala. 

Katja Tandler

Ogled gasilskega doma

V torek, 10. 5. 2022, smo si ogledali gasilski dom. Gasilec Mitja nam je pokazal novi vozili in opremo, ki jo imajo gasilci. Bilo je zelo zanimivo. 

Katja Tandler

Mini olimpijada

Olimpijski komite Slovenije je v torek, 17. 5. 2022, v športni dvorani gimnazije v Slovenj Gradcu organiziral mini olimpijado za otroke s posebnimi potrebami. Udeležili smo se je tudi učenci in učitelji OŠPP.

Dogodek je bil namenjen druženju ob gibanju. Naše učence je doletela posebna čast, saj so nosili olimpijsko baklo in zastavo, učenec Rene pa je tudi slavnostno zaprisegel v imenu športnikov, kot se za olimpijske igre spodobi. 

Stanko Špegelj 

HUMANITARNA AKCIJA UČENCEV OSNOVNE ŠOLE MUTA

HUMANITARNA AKCIJA UČENCEV OSNOVNE ŠOLE MUTA

(pomoč Ukrajini)

Spoštovani starši.

Tudi učenci in zaposleni Osnovne šole Muta smo se odločili, da bomo pristopili k humanitarni akciji Judo kluba Koroška za pomoč otrokom iz Ukrajine.

V ta namen bomo od torka, 5. 4. 2022, do srede, 12. 4. 2022, zbirali:

  1. ŠOLSKE PRIPOMOČKE (zvezke, pisala, radirke, šilčke, barvice, flumastre, voščenke, ravnila, …)
  2. STVARI ZA OSEBNO HIGIENO (mila, šampone, zobne paste in ščetke, … ne v stekleni embalaži).

V avli 1. triade in avli šole bodo pripravljene škatle, kamor bodo lahko učenci oddali stvari. Mlajši učenci (do 3. razreda) pa naj stvari oddajo svoji razredničarki in jih bodo skupaj odnesli v škatle.

Vse zbrane stvari bodo že v petek, 15. 4. 2022, odpeljane na poljsko – ukrajinsko mejo in oddane tamkajšnjim humanitarnim organizacijam.

Za pomoč in sodelovanje se vam najlepše zahvaljujemo.

Dobrota je naš notranji glasnik in svetovalec. Kolikor poslušamo njen nasvet, toliko imamo notranjega miru in sreče.”  (Anton Trstenjak)

 

                                                                                                          Ravnateljica:

                                                                                                          Anita Ambrož, prof.

Spoštovani starši

Spoštovani starši,

obveščam vas, da so se zaposleni Osnovne šole Muta odločili za stavko, ki bo izvedena v sredo, 9. 3. 2022. Tega dne bosta šola in vrtec zaprta.

Prosimo vas, da nam do ponedeljka, 7. 3. 2022, preko e-asistenta ali osebno sporočite, ali potrebujete nujno varstvo za vašega otroka na dan stavke.

Zaposleni na Osnovni šoli Muta bomo poskrbeli za varstvo in prehrano vsakega, ki bo to potreboval.

Nujno varstvo bomo organizirali le v vrtcu na Zgornji Muti in po potrebi tudi v šoli.

Obvestilo glavnega odbora SVIZ-a lahko preberete tukaj.

Lepo vas pozdravljam in vam želim vse dobro.

Ravnateljica:

Anita Ambrož, prof.

Spoštovani

Obveščamo vas o novostih glede izjem od karantene na domu v primeru VRK (visokorizični kontakt) s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 8, 17. 1. 2022).

V primeru, da je v razredu okužen učenec, sošolcem ni več potrebno v karanteno. Okužen učenec odide domov, ostali pa ostanejo v šoli. Če je v določenem obdobju (14 dni) 30% ali več pozitivnih učencev v enem razredu, pa gre razred v karanteno.

Učencem ni potrebno v karanteno, saj se morajo 7 dni vsakodnevno presejalno samotestirati v šoli. Samotestirati se morajo vsi, razen:

  • učenci, ki so preboleli COVID-19 in od pozitivnega PCR testa ni minilo več kot 45 dni;
  • učenci, ki so COVID-19 preboleli in bili ustrezno cepljeni ter
  • učenci, ki predložijo dokazilo o negativnem testu HAG, ki ni starejši od 24 ur.

 

Če okužbe v oddelku ne bo, bo potekalo samotestiranje učencev trikrat tedensko kot do sedaj.

                                                                       Ravnateljica:

                                                                       Anita Ambrož, prof.


 

Spoštovani starši

Nacionalni Inštitut za javno zdravje (NIJZ) nas obvešča, da se je zaradi izrazitega porasta okužb s SARS-CoV-2, obdobje od prejema seznama visokorizičnih kontaktov, ki ga pripravimo šole do napotitve v karanteno na domu podaljšal na nekaj dni.

V soboto 15. 1. 2022, je zamik znašal že 2 dni. V prihodnjih dneh je pričakovati še podaljšan zamik. Prejeti seznami visokorizičnih kontaktov so obravnavani po vrsti glede na čas prejema.

Vrtci in šole še nadalje ravnamo skladno z navodili. To pomeni, da v šolah ob potrjeni okužbi v oddelku ( PCR test) pričnemo z izobraževanjem na daljavo. Starši oz. zakoniti zastopniki boste za svoje otroke napotitev v karanteno na domu s strani NIJZ prejeli nekaj dni po pričetku izobraževanja
na daljavo. Pridobitev Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu (eUprava) je možna tudi za nazaj, zato ta časovni zamik ne predstavlja ovire pri pridobivanju uradnega dokumenta, iz katerega izhajajo pravice.

Zdrav in prijazen delovni teden vam želim.

Ravnateljica:
Anita Ambrož, prof.

Spoštovani starši

Kljub našim prizadevanjem in izjavi vseh ravnateljev, ki smo jo posredovali Vladi RS, MIZŠ, NIJZ ter jo predstavili tudi na novinarski konferenci, s strani Vlade RS kot tudi MIZŠ, nismo bili uslišani.

V izogib širjenju virusa, ki neusmiljeno vstopa v šolske prostore, zaradi česar dnevno pošiljamo oddelke v karantene in izvajamo pouk na daljavo ter na osnovi posvetovanja s pravno službo in v dogovoru z ravnatelji koroške regije, Vam sporočam sledeče in Vas prosim, da kot posamezniki ravnamo odgovorno, ne samo do sebe, ampak tudi drug do drugega.

Vsak ima pravico do svojega lastnega mnenja, skupna skrb in odgovornost nas vseh pa je zagotavljanje zdravja in varnega okolja za naše učence.

Ker si želimo, da bi se vsi naši učenci razvijali v varnem in zdravem okolju, Vas vljudno prosimo, da nas skušate razumeti in poskrbite, da bo protokol, ki ga predstavljamo v nadaljevanju vzdržen in bomo lahko imeli pouk v šoli. Naši učenci so nam najpomembnejši, zato se bomo skupaj z učitelji potrudili, da bomo Vašim otrokom tudi v teh časih nudili kakovosten pouk.

Prosim Vas, da skušajmo premagati osebne zadržke in poskrbimo, da bodo otroci lahko v šoli, ne jemljimo jim pravice do druženja, povezovanja in kvalitetne izobrazbe.

Vlada je v četrtek, 11. 11. 2021, sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo  Covid 19 (Uradni list RS št. 177/2021 in 174/2021) in s tem tudi obvezno samotestiranje za učence od 1. do 9. r, v šoli.

Prosimo Vas, da se med vikendom z otrokom pogovorite o tem, kako samotestiranje poteka, pri čemer Vam je lahko v pomoč video na naslednji povezavi:  https://www.youtube.com/watch?v=Ljc9hG7xsFU. Prosimo Vas, da otrok samotestiranje ob Vaši prisotnosti tudi sam izvede.

O tem ali se bo Vaš otrok samotestiral v šoli pa odločate Vi spoštovani starši, ki ste v času koronakrize naša desna roka in skupaj z Vami smo rešili že marsikatero težavo. Verjamem, da bo tudi tokrat tako. V prilogi je izjava, prosim, da jo izpolnite, učenec pa jo naj v ponedeljek, 15. 11. 2021, obvezno prinese v šolo.

V primeru, da se učenec ne bo samotestiral v šoli, bo zanj organiziran pouk na daljavo.

POTEK TESTIRANJA

Od srede, 17. 11. 2021, bo potekalo obvezno samotestiranje vseh učencev s hitrimi testi trikrat tedensko v prostorih šole (učenci se bodo testirali sami ob prisotnosti učitelja). Učenci se bodo samotestirali prvi, tretji in peti dan v tednu. Če je prvi dan torek, se samotestirajo le še v četrtek.

V primeru pozitivnega testa Vašega otroka Vas bomo obvestili ter ravnali po protokolu NIJZ.

Starši dvignete teste za samotestiranje šoloobveznih otrok z zdravstveno izkaznico v lekarnah in učenci jih v sredo prinesejo s seboj v šolo. Če vaš otrok izpolnjuje pogoj prebolevnosti ali cepljenja, prosimo, da potrdilo prinese na vpogled razredniku ali razredničarki, saj se mu v tem primeru ni treba samotestirati.

Razmere v Sloveniji so zelo težke, zato si vsi želimo, da pouk poteka v šoli, v varnem in spodbudnem okolju. To nam bo uspelo le z Vašo podporo.

Zmorem, zmoreva, skupaj zmoremo vse in še več.

Prijazno Vas pozdravljam in Vam želim lep konec tedna.

Ravnateljica:

Anita Ambrož, prof.


 

Dostopnost