Obiskali smo lokalnega UMETNIKA, gospoda Janeza REPNIKA

Obiskali smo lokalnega UMETNIKA, gospoda Janeza REPNIKA

V ponedeljek, 8. 4. 2024, smo z učenci in učenko obiskali domačo galerijo, v kateri je spravljena večina del Janeza ter njegovega očeta, Antona Repnika. Videli smo tudi obsežno zbirko zgodovinskih predmetov, kamnin in kovancev; še iz časa rimskega imperija ter fosile iz daljnega obdobja, ki sega milijone let nazaj, ko je bila naša dežela še pod morsko gladino. Zelo so nas pritegnile tudi ploščice na tleh, na katere smo stopili že čisto pri vhodu in so nas vodile vse do prostora, v katerem so slike. Na ploščicah je motiv ene izmed umetnikovih del.

 Gospod Janez Repnik nas je prijazno in z veseljem sprejel ter nam ob svojih in očetovih delih zavzeto pripovedoval. Zase pravi, da se je rodil s čopičem v roki in z ljubeznijo do slikarstva.

Na obisk smo prišli z veliko vprašanji, v šolo pa smo se vrnili polni navdiha in novih idej za ustvarjanje.

Martina Ambrož, učiteljica

REGIJSKO TEKMOVANJE MLADIH TEHNIKOV

REGIJSKO TEKMOVANJE MLADIH TEHNIKOV

 V četrtek, 11. 4. 2024, je na III. OSNOVNI ŠOLI ROGAŠKA SLATINA potekalo regijsko tekmovanje mladih tehnikov. 

Učenci so se pomerili v obdelavi gradiv (papir, les, tekstil, kovine) in konstruiranju z zbirko Lego.

Naša dva učenca sta se trudila po svojih najboljših močeh, in dosegla naslednje rezultate:

  • Neža Pogorevčnik – 4. mesto v kategoriji PP – višja stopnja,
  • Lin Kotnik – 4. mesto v obdelavi papirja.

Iskrene čestitke!

Mentorja Tončka Merčnik in dr. Tine Pajk

 

Dobrodošli v Pekarni pri veselem pustu!

Dobrodošli v Pekarni pri veselem pustu!

Primerno času v letu je bilo pričakovati, da si bomo predpustno ponedeljkovo dopoldne obarvali s peko krofov. Da bi bilo še bolj veselo in prijetno navihano, smo na obisk povabili vrtčevske otročke vzgojiteljic Suzane Eršte in Doroteje Meršak, iz igralnice št. 5.

Razdelili smo se v dve skupini, pri čemer so v eni skupini otroci poslušali zgodbo o maškarah, ob kateri je sledilo tudi ilustriranje in izdelava pustnih mask, druga skupina pa je začela s pripravo testa za krofe. Ko je po celi šoli že zelooooo mikavno dišalo, smo bili zares pripravljeni na rajanje in povorko, ki nas je čakala naslednji dan.

Skupaj smo preživeli res zabavno dopoldne. Ker so takšna druženja, iz izkušenj, res vzajemno koristna in bogata, jih zagotovo kmalu spet ponovimo. Če smo kot pusti uspešno pregnali zimo, mogoče že zelo kmalu kje zunaj, ko bo topleje.

Martina Ambrož, učiteljica

MINI OLIMPIJADA

MINI OLIMPIJADA

V sredo, 22. novembra 2023, smo se z učenko in učenci odzvali povabilu Športne zveze Slovenj Gradec, ki je že 5. leto zapored organizirala Mini olimpijado za vse koroške otroke s posebnimi potrebami. Dogodek se je odvil v športni dvorani Gimnazije Slovenj Gradec.

Ker si vsi prizadevamo za dobrobit naših otrok in se zavedamo, da je lahko takšna športna aktivnost eno izmed sredstev, s katerimi ugodno vplivamo na otrokovo bio-psiho–socialno ravnovesje, izboljšujemo zdravstveno stanje, ohranjamo in izboljšujemo motorične sposobnosti, sproščamo čustveno napetost, jih s tem spodbujamo k zdravemu načinu življenja, razvijamo komunikacijo z okoljem ter ustvarjamo samopotrjevanje, smo nad dotičnimi sodelovanji vsekakor navdušeni.

Hkrati pa je bil to za nas mini izlet in super čudovita panoramska vožnja, ob kateri smo skozi okno kombija spremljali našo dolino v vsej svoji magičnosti čudovite jeseni.

 Vsak izmed sodelujočih je dobill kartonček, kamor je zbiral podpise ob opravljenih športnih aktivnostih ter posledično prejel priznanje in pa simbolično darilce.

Martina Ambrož, učiteljica

Naravoslovni dan na OŠPP – V gozd z gobarjem

Naravoslovni dan na OŠPP – V gozd z gobarjem

Mesec oktober je mesec, ko v naših gozdovih naberemo največ gob. Prav zaradi tega  smo se odločili, da v goste povabimo gobarja, ki bi nam predstavil gobe naše Dobrave. Vabilu sta se prijazno odzvala g. Albin in g. Franc, predstavnika gobarskega društva Ježek.

Nismo nabrali veliko god, saj je bila letošnje leto velika suša. Toliko pa jih je le bilo, da smo naredili majhno razstavo in se o gobah nekaj naučili

Dan je bil zelo zanimiv, pa še vreme nam je služilo.                   Tanja Štefl

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 17. 11. 2023, smo na OŠPP tradicionalno obeležili »Tradicionalni slovenski zajtrk«. Kot vsako leto smo skupaj pojedli zajtrk, nato pa so se nam pridružili  otroci in vzgojiteljice vrtca Muta. Slogan letošnjega zajtrka je bil »Kruh za zajtrk, super dan«, zato smo glavno besedo namenili ravno kruhu, njegovemu pomenu in pripravi. Razdelili smo se v dve skupini; prva skupina je v šolski kuhinji pripravljala žemljice, druga skupina pa na temo kruha poslušala pravljico, ob zvokih harmonike pa smo zapeli in zaplesali tudi stare ljudske pesmi (Ob bistrem potočku je mlin,…). Vsak otrok je svojo spečeno žemljico lahko odnesel domov.

Ko so se vrtčevski otroci poslovili, so se nam pridružili še učenci 7. a. razreda OŠ Muta, s katerimi smo skupaj zašili platnene vrečke za kruh in prav tako spekli žemljice. Med aktivnim delom so učenci prijetno klepetali, se družili in si med seboj pomagali.

Dan je minil obarvan s prijetnimi občutki, vsi skupaj smo se imeli zelo lepo. Veseli smo, da vzgajamo otroke, ki imajo v sebi veliko mero strpnosti, predvsem pa to, da imajo posluh za drugačnost in za sočloveka.

                                                                                  Saša Hren, učiteljica

Evropski teden mobilnosti

Evropski teden mobilnosti

Tudi učenci OŠPP so se udeležili raznih dejavnosti v okviru Evropskega tedna mobilnosti. Ponovili smo, kako gremo varno čez cesto, kako se obnašamo v prometu in upoštevali prometne predpise. Pred šolo so učenci s kredami narisali razna prometna vozila in se ob tem prav lepo zabavali.

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 2023

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 2023

Kaj pomeni sporočilo »Varčne poti«?
Slovenska gospodinjstva za pokrivanje stroškov prevoza porabijo vse več denarja. Čeprav je ugotovitev skrb vzbujajoča, pa še zdaleč ne vključuje vseh stroškov motoriziranega prometa – na primer od stroška gradnje prostorsko potratne infrastrukture do stroškov nesreč, onesnaževanja in podnebnih sprememb.

Zaradi vseh teh razlogov Evropski teden mobilnosti letos v ospredje postavlja odločitev za racionalnejše načine potovanj. To so vsi tisti načini, ki sicer na prvi pogled ponujajo manj prestiža in udobja, a obenem zagotavljajo svetlejšo prihodnost. Izberimo torej varčnejše poti in se pogovarjajmo o tem, kakšna bi bila naša družba, če bi večino poti opravili z javnim prevozom ali se odločili za eno od oblik aktivne mobilnosti.

Kako varčne poti vplivajo na višjo kakovost življenja?

Različne oblike aktivne mobilnosti (na primer hoja ali kolesarjenje), uporaba javnega prevoza kot tudi sopotništvo in souporaba avtomobila pomenijo nižje stroške za posameznika, povzročajo pa tudi manj okoljske škode in prinašajo manj negativnih učinkov na zdravje. Večja uporaba varčnih načinov mobilnosti pomeni tudi številne pozitivne posledice – na primer manjše javnozdravstvene stroške zaradi manjšega števila nesreč in bolezni, več javnega prostora, namenjenega premikanju in druženju (avtomobil je najbolj potraten »uporabnik« prostora), kot tudi bolj zadovoljno skupnost.

Skupaj z vsemi pripadajočimi enotami Osnovne šole Muta in Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu bomo organizirali različne aktivnosti za spodbujanje uporabe trajnostne mobilnosti. Poudariti velja, da Osnovna šola Muta skozi celo leto (in ne samo v času ETM) spodbuja trajnostno mobilnost.

 

Prvi šolski dan

Prvi šolski dan

DRAGI UČENCI, SPOŠTOVANI STARŠI!

PRVI ŠOLSKI DAN – PETEK, 1. SEPTEMBER 2023

 – ZA UČENCE OD 1. DO 9. RAZREDA IN PPVI PROGRAMA-

Učenci od 1 do 9. razreda in PPVI se zberejo v učilnici podaljšanega bivanja ob 8.00.

Nato boste skopaj z vašimi razredniki odšli v matično učilnico, kjer vam bodi razredniki podali vsa navodila glede pouka v naslednjem šolskem letu.

Po razredni uri sledi malica in nato pouk po urniku (skrajšane ure).

S seboj prinesete torbo, copate, beležko, pisalo in obilico dobre volje.

Podaljšano bivanje

Podaljšano bivanje za učence od 1. do 9. razreda in PPVI bo potekalo po ustaljenem urniku od 1. 9. 2023 dalje od 12.00 do 14.30.

Lepo preživite zaključek počitnic in z nasmehom in dobro voljo v petek v šolo!

Veselimo se srečanja z vami!

Ravnateljica Anita Ambrož, prof.

Dostopnost