Dobrodošli

LOGOTIP

Osnovna šola Muta, 
oddelki osnovne šole s prilagojenim programom
Gasilska ulica 4
2366 Muta

TELEFON: 02 887 95 42

URADNE URE V TAJNIŠTVU

Vsak dan od 7.30 do 8.30 in od

12.30 do 13.30

v petek od 7.30 do 8.30

Tekmovanje Mladih tehnikov

Učenci osnovne šole s prilagojenim programom so se udeležili tekmovanja Mladih tehnikov. Tekmovanje poteka na dveh nivojih, najprej
učenci sodelujejo na regijskem tekmovanju, od koder se na državno tekmovanje uvrstita učenca, ki zasedeta prvi dve mesti v posamezni kategoriji.

Na regijskem tekmovanju, ki se je letos za naše območje odvijalo na II. OŠ Žalec, so se učenci spoprijeli z različnimi nalogami s področja obdelave tekstila, papirja, lesa in kovine. S pomočjo zbirke Lego so sestavljali različne konstrukcije.

Na tekmovanju so morali pokazati natančnost, potrpežljivost, ustvarjalnost in iznajdljivost, da so lahko ustvarili zahtevan izdelek. Vsi sodelujoči Nina, Klemen, Neža in Gregor so se pri nalogah izkazali, na državno tekmovanje pa se je s 1. mestom v svoji kategoriji uvrstil učenec posebnega programa Gregor Bart.

Gregor se je 13. maja 2022 udeležil državnega tekmovanja mladih tehnikov v Ljubljani, kjer je dosegel srebrno priznanje.
Vsem učencem iskreno čestitamo.
                                                                                                                                                                              Tončka Merčnik

 

Obiskali smo Kovačijo Štruc Muta

V petek, 20. 5. 2022 smo bili učenci posebnega programa na ogledu v Kovačiji Štruc Muta. Sprejela nas je gospa Polona, ki nam je razkazala
razstavni salon z izdelki, ki jih izdelujejo v tovarni. Nato sta nas g. Damjan in g. Matej peljala po tovarni, kjer smo videli, kako ti izdelki nastajajo. Na koncu si je vsak učenec izbral orodje zase, prav tako pa so nam poklonili komplet orodja za obdelovanje šolskega vrta. Bilo je zanimivo in poučno. Kovačiji Štruc najlepša hvala za prijaznost in gostoljubje.

Katja Tandler

Urejanje šolskega vrta

Učenci posebnega programa smo se pri pouku delovne vzgoje lotili ureditve šolskega vrta. S pomočjo hišnika, učiteljev in g. Andreja smo
postavili dvignjene grede in uredili potke med gredicami. Na vrtu smo tudi že posadili sadike in posejali različna semena. Sedaj pridno zalivamo in skrbimo za naše rastline. Na svoje delo smo zelo ponosni.

Katja Tandler

 

Obisk vrtnarije Kolar

Učenci posebnega programa smo bili na ogledu Vrtnarije Kolar na Spodnji Muti. Spoznali smo poklic vrtnarja in delo v vrtnariji. Gospa Janja nam je pokazala in povedala, kaj vse pri njih sadijo in sejejo.

Vsak učenec si je sam posadil rožico, dobili pa smo tudi sadike, ki smo jih nesli v šolo in posadili na naš vrt. Bilo je zelo poučno. Še enkrat hvala. 

Katja Tandler

Ogled gasilskega doma

V torek, 10. 5. 2022, smo si ogledali gasilski dom. Gasilec Mitja nam je pokazal novi vozili in opremo, ki jo imajo gasilci. Bilo je zelo zanimivo. 

Katja Tandler

Mini olimpijada

Olimpijski komite Slovenije je v torek, 17. 5. 2022, v športni dvorani gimnazije v Slovenj Gradcu organiziral mini olimpijado za otroke s posebnimi potrebami. Udeležili smo se je tudi učenci in učitelji OŠPP.

Dogodek je bil namenjen druženju ob gibanju. Naše učence je doletela posebna čast, saj so nosili olimpijsko baklo in zastavo, učenec Rene pa je tudi slavnostno zaprisegel v imenu športnikov, kot se za olimpijske igre spodobi. 

Stanko Špegelj 

HUMANITARNA AKCIJA UČENCEV OSNOVNE ŠOLE MUTA

HUMANITARNA AKCIJA UČENCEV OSNOVNE ŠOLE MUTA

(pomoč Ukrajini)

Spoštovani starši.

Tudi učenci in zaposleni Osnovne šole Muta smo se odločili, da bomo pristopili k humanitarni akciji Judo kluba Koroška za pomoč otrokom iz Ukrajine.

V ta namen bomo od torka, 5. 4. 2022, do srede, 12. 4. 2022, zbirali:

  1. ŠOLSKE PRIPOMOČKE (zvezke, pisala, radirke, šilčke, barvice, flumastre, voščenke, ravnila, …)
  2. STVARI ZA OSEBNO HIGIENO (mila, šampone, zobne paste in ščetke, … ne v stekleni embalaži).

V avli 1. triade in avli šole bodo pripravljene škatle, kamor bodo lahko učenci oddali stvari. Mlajši učenci (do 3. razreda) pa naj stvari oddajo svoji razredničarki in jih bodo skupaj odnesli v škatle.

Vse zbrane stvari bodo že v petek, 15. 4. 2022, odpeljane na poljsko – ukrajinsko mejo in oddane tamkajšnjim humanitarnim organizacijam.

Za pomoč in sodelovanje se vam najlepše zahvaljujemo.

Dobrota je naš notranji glasnik in svetovalec. Kolikor poslušamo njen nasvet, toliko imamo notranjega miru in sreče.”  (Anton Trstenjak)

 

                                                                                                          Ravnateljica:

                                                                                                          Anita Ambrož, prof.

Spoštovani starši

Spoštovani starši,

obveščam vas, da so se zaposleni Osnovne šole Muta odločili za stavko, ki bo izvedena v sredo, 9. 3. 2022. Tega dne bosta šola in vrtec zaprta.

Prosimo vas, da nam do ponedeljka, 7. 3. 2022, preko e-asistenta ali osebno sporočite, ali potrebujete nujno varstvo za vašega otroka na dan stavke.

Zaposleni na Osnovni šoli Muta bomo poskrbeli za varstvo in prehrano vsakega, ki bo to potreboval.

Nujno varstvo bomo organizirali le v vrtcu na Zgornji Muti in po potrebi tudi v šoli.

Obvestilo glavnega odbora SVIZ-a lahko preberete tukaj.

Lepo vas pozdravljam in vam želim vse dobro.

Ravnateljica:

Anita Ambrož, prof.

Spoštovani

Obveščamo vas o novostih glede izjem od karantene na domu v primeru VRK (visokorizični kontakt) s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 8, 17. 1. 2022).

V primeru, da je v razredu okužen učenec, sošolcem ni več potrebno v karanteno. Okužen učenec odide domov, ostali pa ostanejo v šoli. Če je v določenem obdobju (14 dni) 30% ali več pozitivnih učencev v enem razredu, pa gre razred v karanteno.

Učencem ni potrebno v karanteno, saj se morajo 7 dni vsakodnevno presejalno samotestirati v šoli. Samotestirati se morajo vsi, razen:

  • učenci, ki so preboleli COVID-19 in od pozitivnega PCR testa ni minilo več kot 45 dni;
  • učenci, ki so COVID-19 preboleli in bili ustrezno cepljeni ter
  • učenci, ki predložijo dokazilo o negativnem testu HAG, ki ni starejši od 24 ur.

 

Če okužbe v oddelku ne bo, bo potekalo samotestiranje učencev trikrat tedensko kot do sedaj.

                                                                       Ravnateljica:

                                                                       Anita Ambrož, prof.


 

Spoštovani starši

Nacionalni Inštitut za javno zdravje (NIJZ) nas obvešča, da se je zaradi izrazitega porasta okužb s SARS-CoV-2, obdobje od prejema seznama visokorizičnih kontaktov, ki ga pripravimo šole do napotitve v karanteno na domu podaljšal na nekaj dni.

V soboto 15. 1. 2022, je zamik znašal že 2 dni. V prihodnjih dneh je pričakovati še podaljšan zamik. Prejeti seznami visokorizičnih kontaktov so obravnavani po vrsti glede na čas prejema.

Vrtci in šole še nadalje ravnamo skladno z navodili. To pomeni, da v šolah ob potrjeni okužbi v oddelku ( PCR test) pričnemo z izobraževanjem na daljavo. Starši oz. zakoniti zastopniki boste za svoje otroke napotitev v karanteno na domu s strani NIJZ prejeli nekaj dni po pričetku izobraževanja
na daljavo. Pridobitev Izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu (eUprava) je možna tudi za nazaj, zato ta časovni zamik ne predstavlja ovire pri pridobivanju uradnega dokumenta, iz katerega izhajajo pravice.

Zdrav in prijazen delovni teden vam želim.

Ravnateljica:
Anita Ambrož, prof.

Spoštovani starši

Kljub našim prizadevanjem in izjavi vseh ravnateljev, ki smo jo posredovali Vladi RS, MIZŠ, NIJZ ter jo predstavili tudi na novinarski konferenci, s strani Vlade RS kot tudi MIZŠ, nismo bili uslišani.

V izogib širjenju virusa, ki neusmiljeno vstopa v šolske prostore, zaradi česar dnevno pošiljamo oddelke v karantene in izvajamo pouk na daljavo ter na osnovi posvetovanja s pravno službo in v dogovoru z ravnatelji koroške regije, Vam sporočam sledeče in Vas prosim, da kot posamezniki ravnamo odgovorno, ne samo do sebe, ampak tudi drug do drugega.

Vsak ima pravico do svojega lastnega mnenja, skupna skrb in odgovornost nas vseh pa je zagotavljanje zdravja in varnega okolja za naše učence.

Ker si želimo, da bi se vsi naši učenci razvijali v varnem in zdravem okolju, Vas vljudno prosimo, da nas skušate razumeti in poskrbite, da bo protokol, ki ga predstavljamo v nadaljevanju vzdržen in bomo lahko imeli pouk v šoli. Naši učenci so nam najpomembnejši, zato se bomo skupaj z učitelji potrudili, da bomo Vašim otrokom tudi v teh časih nudili kakovosten pouk.

Prosim Vas, da skušajmo premagati osebne zadržke in poskrbimo, da bodo otroci lahko v šoli, ne jemljimo jim pravice do druženja, povezovanja in kvalitetne izobrazbe.

Vlada je v četrtek, 11. 11. 2021, sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo  Covid 19 (Uradni list RS št. 177/2021 in 174/2021) in s tem tudi obvezno samotestiranje za učence od 1. do 9. r, v šoli.

Prosimo Vas, da se med vikendom z otrokom pogovorite o tem, kako samotestiranje poteka, pri čemer Vam je lahko v pomoč video na naslednji povezavi:  https://www.youtube.com/watch?v=Ljc9hG7xsFU. Prosimo Vas, da otrok samotestiranje ob Vaši prisotnosti tudi sam izvede.

O tem ali se bo Vaš otrok samotestiral v šoli pa odločate Vi spoštovani starši, ki ste v času koronakrize naša desna roka in skupaj z Vami smo rešili že marsikatero težavo. Verjamem, da bo tudi tokrat tako. V prilogi je izjava, prosim, da jo izpolnite, učenec pa jo naj v ponedeljek, 15. 11. 2021, obvezno prinese v šolo.

V primeru, da se učenec ne bo samotestiral v šoli, bo zanj organiziran pouk na daljavo.

POTEK TESTIRANJA

Od srede, 17. 11. 2021, bo potekalo obvezno samotestiranje vseh učencev s hitrimi testi trikrat tedensko v prostorih šole (učenci se bodo testirali sami ob prisotnosti učitelja). Učenci se bodo samotestirali prvi, tretji in peti dan v tednu. Če je prvi dan torek, se samotestirajo le še v četrtek.

V primeru pozitivnega testa Vašega otroka Vas bomo obvestili ter ravnali po protokolu NIJZ.

Starši dvignete teste za samotestiranje šoloobveznih otrok z zdravstveno izkaznico v lekarnah in učenci jih v sredo prinesejo s seboj v šolo. Če vaš otrok izpolnjuje pogoj prebolevnosti ali cepljenja, prosimo, da potrdilo prinese na vpogled razredniku ali razredničarki, saj se mu v tem primeru ni treba samotestirati.

Razmere v Sloveniji so zelo težke, zato si vsi želimo, da pouk poteka v šoli, v varnem in spodbudnem okolju. To nam bo uspelo le z Vašo podporo.

Zmorem, zmoreva, skupaj zmoremo vse in še več.

Prijazno Vas pozdravljam in Vam želim lep konec tedna.

Ravnateljica:

Anita Ambrož, prof.


 

»Razigran uživaj dan« – TEDEN OTROKA NA OŠPP 

Na OŠPP smo teden otroka obeležili tako, da smo za en dan zamenjali vloge. Učenci so postali učitelji, učitelji pa smo sedli v šolske klopi in postali učenci. Na učno uro so se morali učenci tudi pripraviti. Kako pa  je to v praksi zgledalo, so zapisali učenci.

»Jaz sem bil učitelj glasbe. Učili smo se o glasbilih in poslušali glasbo. Vsak učenec si je lahko izbral svojo glasbeno željo. Na koncu ure smo tudi zaplesali.«   (Rene)

»Danes sem bila učiteljica likovne. Učencem sem razdelila likovne naloge. Risali smo za natečaj. Na koncu pa sem uro vpisala v E-asistenta.«  (Nina)

»Danes sem bil učitelj matematike. Že prej sem za učence pripravil delovne liste. Računali smo, jaz pa sem moral račune tudi popraviti.«    (Žan)

»Jaz sem bil učitelj likovne. Imeli smo masažo hrbta, saj smo si risali na hrbet.«  (Max)


 

Obvestilo

Spoštovani starši.

V šolskem letu 2021/22 pričenjamo z drugačno organizacijo pogovorni (govorilnih) ur.

Pogovorne ure NE BODO VEČ VSAK DRUGI PONEDELJEK V MESECU OD 17.00 DO 18.30 na šoli, ampak bodo potekale po naslednjem protokolu:

1. Vsak učitelj si bo organiziral govorilne ure v živo (na šoli) ali po videokonferenci.

2. Če bo pobudnik pogovornih ur učitelj, vas bo na pogovorne ure povabil z vabilom preko E-asistenta.

3. Starši boste morali sprejem vabila potrditi.

4. Razredniki bodo naredili razpored pogovornih ur tako, da bodo z vsakim staršem v stiku vsaj 2-krat na leto.

5. Na pogovorne ure pa se seveda lahko prijavite tudi vi, s sporočilom, ki ga pošljete učitelju, s katerim želite pogovorno uro opraviti. Učitelj vam bo odgovoril glede termina in izvedbe pogovorne ure (v živo ali preko spleta).

Želimo si, da bo komunikacija med starši in učitelji čim bolj konstruktivna, učinkovita ter v korist in dobro vašega otroka. Drugačna organizacija pogovornih ur je že navedena v Publikaciji za šol. leto 2021/22, ki je objavljena na spletni strani Osnovne šole Muta.

V želji, da skupaj tudi letos naredimo najboljše za naše učence, Vas prijazno pozdravljam in Vam želim čim bolj zdravo šolsko leto.

S pogovorom in skupnimi močmi zmoremo vse.

Lep dan Vam želim.

Ravnateljica:

Anita Ambrož, prof.

Jagode

Za konec pa smo si prislužili še jagode iz jagodne dežele. A nabrati smo si jih morali sami. Kljub vročini smo jih nabrali veliko in se z njimi posladkali. Hvala ekipi jagodne dežele! Učiteljica Tjaša Cvetko

Balinanje

Preizkusili smo se v balinanju, kjer pa se je najbolj izkazal učenec Rene. Čestitke za najboljši rezultat! Učiteljica Tjaša Cvetko

Gasilci

Obiskali smo tudi gasilce, ki so nam razložili, kaj delajo in pokazali gasilski avto ter njihovo opremo. S pravim gasilskim avtom so se učenci lahko tudi peljali po Muti. V gasilski družbi je najbolj užival naš učenec Ožbej, ki se je vživel v svojo vlogo ponesrečenca, gasilci pa so ga reševali. Vsi učenci so poskusili tudi gasiti z vodo. Učiteljica Tjaša Cvetko

MI MAMO SE FAJN

Zadnji teden pred počitnicami smo imeli na OŠPP različne zabavne aktivnosti in dneve dejavnosti. V sodelovanju z VGC dogaja se Radlje ob Dravi smo se udeležili igre na afriške bobne. Vsak učenec je dobil svoj boben, na katerega se je naučil igrati. Ob koncu ure smo skupaj zaigrali pravo afriško pesem, pri tem pa neizmerno uživali.  Učiteljica Tjaša Cvetko

ISKANJE SKRITEGA ZAKLADA IN TABORNIŠKI DAN

Ker smo se z izvajalkami iz VGC dogaja se zelo zabavali, smo jih povabili, da z nami preživijo še en dan. Tokrat so za učence OŠPP pripravile delavnico izdelovanja zapestnic, kjer si je vsak učenec izdelal svojo, ki mu bo krasila zapestje v poletnih dneh. Sledile so zabavne igre, kjer so morali učenci medsebojno sodelovati, se pogovarjati in s skupnimi močmi priti do cilja. Pri tem so resnično uživali in se sprostili, ter cilje nalog dosegli. Glavna aktivnost pa je bilo iskanje skritega zaklada. S pomočjo zemljevida in simbolov na poti, so učenci našli in pravilo rešili vse naloge, za nagrado pa si prislužili zaklad: sladoled. Ker je bil vroč sončen dan, smo se z njim posladkali in osvežili. Za konec so učenci postavili še pravi taborniški šotor in se naučili, kako se uporablja kompas. Sedaj se več ne morejo izgubiti! Hvala izvajalkam in upamo, da še kdaj sodelujemo!  Učiteljica Tjaša Cvetlko

DAN DEJAVNOSTI: KURJENJE TABORNIŠKEGA OGNJA IN STRELJNJE Z LOKOM

16. 6. smo dan dejavnosti organizirali skupaj z VDC dogaja se Radlje ob Dravi. Z učenci smo se zjutraj odpravili proti strelišču na Muti, kjer sta nas pričakali dve zaposleni iz VGC. Povedali sta nam, da bomo danes skupaj zakurili pravi taborniški ogenj in si spekli hrenovke ter kruh. Učenci so se hitro podali na »lov« za primernimi palicami in dračjem in tako pripravili vse potrebno za ogenj. Sami so ogenj tudi poskušali zakuriti in uspelo jim je. Vse je bilo pripravljeno na malico. Nismo se le usedli in pojedli, kot po navadi, ampak smo si morali malico tudi sami speči na ognju. Učenci so pri tem uživali in kljub visokim temperaturam vztrajali pri ognju. S polnimi trebuščki smo v roke prijeli še lok in vsak je poskušal zadeti tarčo. Tudi pri tem so bili učenci uspešni in vsak zadetek proslavili z aplavzom. Po napornem, a zabavnem dnevu smo se odpravili nazaj v šolo, kjer smo še ostalim učiteljem povedali, kako smo se zabavali. Učiteljica Tjaša Cvetko

Dostopnost