V četrtek, 6. 5. 2021 je na Osnovni šoli s prilagojenim programom potekal kulturni dan. Z učenci smo se najprej pogovorili o tem, kaj sploh je kultura.

Ožbej je povedal: »Kultura je naša himna. Kultura je to, da se lepo obnašamo.«

Ugotovili smo, da je del kulture tudi gledališče in gledališke predstave, kjer moramo upoštevati pravila lepega vedenja. Učencem smo povedali, da danes gledališka predstava pride kar na šolo. Ponovili smo vsa pravila, kako se bomo med ogledom predstave obnašali in se podali v računalniško učilnico, kjer so nas na platnu že čakali igralci SNG Maribor. Ogledali smo si predstavo Andreja Rozmana Roze z naslovom Janko in Metka.

Učenci so uživali v igri, petju in plesu igralcev, ki so nam v učilnici pričarali pravo gledališko in pravljično vzdušje. In kaj jim je bilo pri predstavi najbolj všeč?

Tilen: »Najbolj všeč mi je bila hiša iz sladkarij. In kako je Metka plesala in se razgibavala.«

Ožbej: »Najbolj mi je bilo všeč, ko je Metka čarovnico potisnila v peč.«

Grega: »Najbolj mi je bilo všeč petje.«

Nejc: »Najbolj mi je bila všeč čarovnica. Bila je zabavna.«

Po končani predstavi smo se odločili, da z učenci posebnega programa izdelamo sladkorno hiško iz predstave. Zbrali smo različno odpadno embalažo, pripravili tempera barve, škarje, lepilo in ostale pripomočke, si nadeli predpasnike ter se lotili dela.

In kaj je nastalo?

 

Učenca nižjega izobrazbenega standarda pa sta se o predstavi pogovorila, nato pa sta si pogledala še drugo predstavo z naslovom Evlis Škorc – generalni štor.

O kulturnem dnevu sta povedala naslednje:

Nina: »V celem dnevu mi je bilo najbolj všeč, da nisem rabila nič pisat in da smo si ogledali dve predstavi. Najbolj zabavna je bila čarovnica, ker ni vedela, da ji Janko tišči palico in ne svoj prst.«

Žan: »Meni je bilo najbolj všeč, da nismo nič pisali. Najbolj smešna je bila čarovnica, ker je smešno govorila. Še bi imel tak dan, saj je bilo fajn.«

 

V celotnem kulturnem so vsi učenci zelo uživali in si želijo še več podobnih dni.

Tjaša Cvetko

Dostopnost